Cava…van zeer droog tot zoet, altijd lekker!
Wat is Cava wijn?
In de Penedèsstreek, een gebied in Catalonië ten zuidwesten van Barcelona, wordt een Spaanse mousserende wijn geproduceerd.
Traditioneel wordt deze wijn uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen gemaakt, Macabeo, Xarel·lo en Parellada. Tegenwoordig wordt de wijn ook met andere druivenrassen gemaakt. De wijn wordt gebrouwen volgens de methode van de 2e gisting op de fles. Dit proces duurt minstens 9 maanden. Vanwege dit proces wordt de wijn wel eens Spaanse champagne genoemd, maar eigenlijk is dit onterecht. Champagne mag alleen gedragen worden door wijn welke is geproduceerd is in de Franse Champagnestreek. De officiële naam voor deze Spaanse wijn is Cava.
Cava wordt geproduceerd in een witte en een rosé variant, en wordt onderverdeelt in 7 categorieën van zeer droog tot zoet. De zoetheid hangt af van de hoeveelheid suiker die zich in de wijn bevindt voor de 2e gisting.

Freixenet Cava
Ieder merk Cava heeft zijn eigen, karakteristieke smaak. Deze smaak hangt af van de druivensoort welke gebruikt wordt, en van de hoeveelheid suiker welke aanwezig is in de wijn voor aanvang van de 2e gisting.
Ruim 150 jaar geleden woonde in de Catalaanse stad Sant Sadurni d’Anoia de familie Sala. Deze familie begon een succesvol bedrijf. Dit bedrijf begon in het begin van de 20e eeuw kwaliteitswijnen te produceren en te exporteren. Aan het hoofd van dit bedrijf stonden destijds Dolores Sala en haar man Pedro Ferrer Bosch. Zij hebben het bedrijf groot gemaakt, maar hebben inmiddels de leiding over gegeven aan hun kinderen en kleinkinderen. De huidige leiding heeft , net als hun voorouders destijds, kwaliteit hoog in het vaandel. Het familiebedrijf heeft nog steeds hetzelfde karakter als toen het opgericht werd.
In de loop der jaren heeft het bedrijf wel een gigantische groei meegemaakt. Hierdoor is het bedrijf momenteel nummer 1 van de wereld wat betreft mousserende wijn. Jaarlijks verkoopt het bedrijf ruim 200 miljoen flessen Cava!
Toepassingen van cava
Een cava kan heel goed als aperitief gedronken worden. Vooral de droge cava soorten zijn hier heel geschikt voor. Daarnaast is cava heel lekker als het gemixt wordt met citroenijs. Het wordt dan een soort sorbet.
Cava is ook geschikt om te mengen. Een populaire variant hiervan is Agua de Valencia, cava met verse jus d’orange.
Als u na het lezen van bovenstaande zin heeft gekregen in een heerlijk wijntje, moet u zeker een heerlijke cava proberen. Op een terrasje in de zon, of gezellig in huislijke sfeer met vrienden komt een cava heel goed tot zijn recht.
Cava is een uitermate geschikte, en veel goedkopere, vervanger voor champagne.
Cava Kopen Online?
Wilt u na het lezen van deze cava review direct cava online bestellen? Ga dan naar de homepage en bestel direct!